Вплив групового та індивідуального навчання пацієнтів на ефективність контролю факторів серцево-судинного ризику

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

G. S. Isayeva
L. A. Reznik
M. M. Vovchenko
O. O. Buryakovska
N. Yu. Emelyanova

Анотація

Мета роботи – порівняти ефективність групового та індивідуального навчання пацієнтів основам медичних знань для контролю основних факторів ризику серцево-судинних захворювань.
Матеріали і методи. У дослідження залучили 210 хворих з високим і дуже високим серцево-судинним ризиком. До 1-ї групи увійшли 75 пацієнтів, які проходили навчання у школах здоров’я «Основи здорового способу життя», до 2-ї групи – 75 пацієнтів, яким було запропоновано індивідуальне консультування. Групу контролю становили
60 хворих, які не проходили ні навчання, ні індивідуального консультування. Пацієнтів обох груп обстежено на початку та наприкінці дослідження. Проводили загальне клінічне обстеження, визначали антропометричні показники, рівень артеріального тиску, вміст глюкози, холестерину і його фракцій у крові.
Результати та обговорення. Встановлено, що групове навчання пацієнтів з високим і дуже високим серцево-судинним ризиком у школах здоров’я «Основа здорового способу життя» сприяє поліпшенню контролю артеріального тиску, але суттєво не впливає на поведінкові фактори ризику і показники ліпідного обміну. Індивідуальне навчання пацієнтів з високим і дуже високим серцево-судинним ризиком приводить до статистично значущого зменшення рівнів артеріального тиску, поліпшення показників ліпідного обміну, збільшення фізичної активності та підвищення якості життя.
Висновки. Широке впровадження програм індивідуального консультування у практику установ охорони здоров’я України є доцільним і економічно обґрунтованим.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова:

вторинна профілактика серцево-судинних подій, навчання пацієнтів, високий серцево-судинний ризик